Wanneer je naar je intuïtie luistert volg je altijd je eerste impuls, denk je niet meer logisch na en doe je te weinig kennis op. Mooie broodje aap verhalen om eens uit te lichten, zodat de aap uit de mouw kan komen. Veel lees plezier!
1.Als je altijd naar je intuïtie luistert denk je niet meer logisch na en doe je te weinig kennis op
Na een gesprek met mijn intuïtie kwam ik tot het volgende: het is heel goed voor mensen als zij hun rationele zelf wat meer laten varen. Rationaliteit is een nieuw soort god. Mensen vertrouwen de wetenschap meer dan hun innerlijke stem. Ze voelen niet meer goed, maar gaan op zoek naar wetenschappelijk bewijs. Het is zo belangrijk om keuzes te maken op basis van je intuïtie. Dus eerst je lichamelijke signalen voelen en echt eerlijk zijn tegen jezelf. Rationele bewijzen kunnen wel handig zijn om de keuze te bevestigen die je met je intuïtie al hebt gemaakt. Doe dat vooral als het je sterker doet staan. Maar weet dat niets tegen jouw innerlijke weten op kan boksen. Mijn mind vindt het best spannend om te delen, omdat die bang is voor weerstand van mensen. Maar hé laat ik keuzes maken op basis van vertrouwen in het leven en niet vanuit angst.
Dat je te weinig kennis opdoet klopt niet. Je intuïtie zal je leiden naar precies de kennis die je nodig hebt. De stem van je intuïtie hoor je soms niet direct. Maar komt tot je via andere bron: een boek, film, persoon of natuur. Het is daarbij belangrijk om aan je intuïtie te vragen welke delen van bijv. het boek resoneren en welke niet. Neem wat bij resoneert mee and leave the rest.
2.Je intuïtie kun je alleen gebruiken wanneer je bezig met gevoelsmatige zaken (creativiteit, relaties) en niet bij rationele dingen (bankzaken, schoolopdrachten, werk)
Je kunt je intuïtie zeker wel bij ‘rationele’ dingen gebruiken. Waarschijnlijk doe je dat al zonder dat je dat door hebt. Je gaat toch niet bij alle werkzaamheden/ studieopdrachten heel hard zitten nadenken? Ineens heb je een inzicht. Je weet wat je moet doen en daar ga je mee aan de slag. Ik zal je voorbeelden geven hoe ik mijn intuïtie bij rationele dingen heb gebruikt.
Ik heb verschillende verslagen gemaakt waarbij ik mijn intuïtie behoorlijk heb geraadpleegd. Ik vroeg dan bijvoorbeeld: aan welk stukje zal ik nu gaan verder werken? Is dit goed zo of wil ik het veranderen? Mijn intuïtie zei me het vooral simpel te houden. Niet teveel nadenken hoe ik iets ging verwoorden. Dat heeft het schrijven van mijn verslagen een stuk makkelijker gemaakt. Ook een kennistoets heb ik helemaal vanuit mijn intuïtie gemaakt. Ik schreef gewoon het eerste op wat in me opkwam. Voor zowel de verslagen als de kennistoets had ik een 8. Ja, ik had ook gewoon goed opgelet in de les natuurlijk. Maar geleerd had ik amper. Op aanraden van mijn intuïtie overigens, die zei dat het maken van een mindmap genoeg was.
Oké Marleen, schoolwerk dat snap ik dan nog wel. Maar financiële keuzes op basis van je intuïtie, dat kan toch niet goed gaan? Dan ga je in één keer bakken met geld uitgeven. Dat is niet waar. Intuïtie is niet hetzelfde als gevoel (zie punt 6). Ik vraag mijn intuïtie regelmatig hoeveel geld ik het best kan sparen. Meestal krijg dan een concreet bedrag als antwoord. Soms zal mijn intuïtie me vragen eerst een berekening te maken. Soms ook niet. Mijn intuïtie vertelt me vooral dat ik me niet te druk moet maken over geld. Dat er altijd genoeg is. Daardoor durf ik mijn geld uit te geven aan de dingen die echt belangrijk voor me zijn. Mijn intuïtie weerhoud me ervan kleding te kopen die ik niet echt mooi vind. Laatst stond ik op het punt een weegschaal te kopen. Mijn intuïtie zei dat ik het niet moest doen. Ik snapte niet waarom, maar besloot het niet te doen. Een paar dagen later bleek dat mijn vriend een weegschaal heeft, die hij naar me toe wilde brengen. Aah vandaar. Dat je is de intuïtie: vaak snap je niet waarom, maar luister nu maar gewoon. Je snapt het later wel.
3.Als je naar je intuïtie handelt maak je nooit fouten
Als je je intuïtie volgt maak je precies de fouten die je op dat moment moet maken. Dit is met als doel de lessen te leren die je hebt te leren. Soms is het maken van een fout gewoon de makkelijkste weg om je iets te leren. Bijvoorbeeld door het krijgen van een herkansing leerde ik om beter samen te werken. Ik kreeg als het ware een herkansing in het samenwerken. Achteraf ben ik dankbaar dat ik die (her)kans(ing) heb gekregen, omdat ik daardoor heb geleerd om geduldiger te zijn en meer te vertrouwen in de ander.
4.Je intuïtie is altijd je eerste impuls
Als je vriend het net heeft uitmaakt kan je eerste impuls zijn om hem te smeken of hij je terug wil. Wat zou jij zeggen intuïtie? Niet doen. Op basis van de hartenpijn die je voelt is dit een gevoelsmatige keuze, maar het is geen keuze die de intuïtie zal maken. De intuïtie stimuleert jouw altijd om keuzes te maken vanuit liefde voor jezelf en vertrouwen in het leven. En niet vanuit angst. Vanuit liefde voor jezelf en vertrouwen in het leven, zal jouw intuïtie je influisteren dat jij het ook leuk genoeg kunt hebben in je eentje en dat er wel weer een nieuw iemand op je pad komt. Je intuïtie zal je ook influisteren geen keuzes te maken wanneer je emotioneel bent.
Ook wanneer ik mijn werk ga inplannen is mijn eerste impuls vaak om veel diensten in te plannen. Maar wanneer ik er met mijn intuïtie rustig voor ga zitten, vertelt die mij om bijv. maar vier diensten in te plannen.
5.De wijsheid van je intuïtie komt nooit meteen, je kunt daar beter een nachtje over slapen
Nee dat hoeft zeker niet. Het antwoord van mijn intuïtie komt vaak meteen op. Iemand stelt mij de vraag: wil je vanavond met mij mee naar de bioscoop? En ik voel meteen aan mijn lichamelijke sensaties wat goed is om te doen.
Maar soms heeft mijn mind veel weerstand tegen een antwoord en raak ik in de war. Op dat soort momenten neem ik niet meteen een besluit, maar slaap ik er liever een nachtje over. De volgende dag mediteer ik en vraag ik daarna aan mijn intuïtie wat het best is om te doen. Die innerlijke rust is nog belangrijker dan nachtrust vind ik zelf. Innerlijke rust krijg ik het liefst d.m.v. meditatie. Maar je kunt ook gaan hardlopen, wandelen of naar de sauna. Kies daarbij wat voor jou het beste werkt. En ja, in sommige gevallen heeft je intuïtie het antwoord ook nog niet. Dan is het beter om er vele nachtjes over te slapen.
6.Je gevoel volgen is hetzelfde als het volgen van je intuïtie
Gevoel is niet hetzelfde als intuïtie. Dit is een veelvoorkomende misvatting. Gevoel is een lichamelijke sensatie die prettig of onprettig aan kan voelen. Wanneer je vanuit dit gevoel gaat handelen ontstaat er een emotie, zoals angst, verdriet, boosheid of blijdschap. Je intuïtie heeft geen stemmingswisselingen. De intuïtie is altijd vredig. Je intuïtie is daarom een stabiele gids, die jou op een rustige manier duidelijk maakt wat voor jou nu het beste is om te doen.
Je intuïtie en gevoel kunnen hele verschillende dingen zeggen. Je voelt bijvoorbeeld spanning in je buik wanneer je een optreden gaat geven. Terwijl je intuïtie je vanuit je buik vertelt: je kan het best, het komt wel goed. Dat klinkt misschien gek, omdat ze allebei op dezelfde plek zitten. Toch kan je wanneer je bang bent in je buik, nog steeds de zachte liefdevolle stem van je intuïtie horen.
Of je kunt verliefd zijn op een dure jurk, wat je voelt in je fysieke hart. Terwijl jouw intuïtie vanuit je hart vertelt dat je jouw geld beter aan andere dingen kunt besteden. Dus ook in het hart kun je op hetzelfde moment zowel je gevoel als je intuïtie waarnemen. Dit vergt wel oefening. Zelf vind ik makkelijker wanneer ik een intense emotie ervaar om niet meteen een keuze te maken. Vooral niet wanneer het gaat over een ‘dure’ of ‘grote’ keuze. Een nachtje erover slapen werkt dan beter.
7.Je intuïtie verandert nooit van mening
Je kunt nu voelen dat je morgen zin hebt om te wandelen, maar daar de dag zelf geen zin meer in hebben. Je intuïtie kan zeker van mening veranderen. Nu kan het geen goed moment zijn om het uit te maken met je vriend, maar over een week wel. Mijn intuïtie helpt mij ook met plannen. Maar op de dag zelf, kan het toch anders lopen. Je intuïtie is in het hier en nu en voelt wat op dit moment wel/niet goed is om te doen.
8.Wanneer je je slecht voelt kun je geen connectie voelen met je intuïtie
Er zit een kern van waarheid in dit misverstand, want als je je slecht voelt is het een stuk moeilijker om in contact te komen met je intuïtie. Vaak zijn er een heleboel mind stemmen die heel hard aan het schreeuwen zijn. Die zachte liefdevolle stem van je intuïtie is dan amper nog te horen.
Vaak antwoord mijn intuïtie me wel als ik me slecht voel. Ik vraag dan in paniek aan mijn intuïtie: wat moet ik nou doen? Mijn intuïtie zegt bijna altijd: komt vanzelf. Wanneer je je slecht voelt, is niet het ideale moment voor inspiratie. En zeker niet een goed moment om beslissingen te nemen. Mijn intuïtie adviseert me soms wel om te gaan gronden of om vrolijke muziek te luisteren. Dingen waardoor ik meer bij mezelf kom en de wereld weer wat rooskleuriger bekijk. Als ik me dan beter in mijn vel voel, lost het probleem zich meestal dezelfde dag nog op. Of ik vind het door mijn roze bril ineens geen probleem meer.
9.Je moet ver spiritueel ontwikkeld zijn om in contact te zijn met je intuïtie
Nee hoor. Waarschijnlijk maak jij al vaak keuzes op basis van je intuïtie, zelfs wanneer je denkt dat je dat op basis van je ratio hebt gedaan. Veel mensen gebruiken hun ratio om de keuzes van hun intuïtie onderbouwen. Niks mis mee natuurlijk. Klinkt wat verstandelijker voor de buitenwereld.
Kinderen zijn automatisch in contact met hun intuïtie. Van hen verwachten we nog niet dat ze hun keuzes onderbouwen. We laten ze gewoon lekker spelen. Maar als we volwassen worden, moeten we ineens overal een goede reden voor hebben. Zo raken we steeds verder van onze intuïtie verwijderd. Wanneer we het contact met onze intuïtie weer herstellen, moeten we meer afleren dan aanleren. Het is als het afpellen van een ui. Terug naar de kern, je authentieke zelf. Je intuïtie helpt je om keuzes te maken die in overeenstemming zijn met jouw kern.
Wat vind je van dit artikel? Ben je het er mee eens of juist helemaal niet? Of weet jij nog meer misvattingen? Wil je het met me delen? Stuur dan een mailtje naar expeditie-intuitie@outlook.com