Doe niet je best, wees ontspannen

Meer dan je best kan je niet doen. Iets wat mijn ouders vroeger altijd zeiden. Heel lief bedoelt, maar voor mij niet het beste advies. Ik nam je best doen heel letterlijk. Je best doen zag ik als mij tot het uiterste inspannen. Het tempo op school ging mij vaak te snel. Dus zette ik me schrap, waardoor mijn lichaam in een chronische spanning stand kwam. Als gevolg van die spanning kon ik minder helder nadenken en kreeg ik een zwakkere motoriek. Het mooie mens dat ik ben kon op school niet tot uiting komen. Ik dacht dat ik nergens goed in was en deed hartstikke hard mijn best om het tegendeel te bewijzen. Gevolg: nog meer spanning.

Een beter advies voor mij was geweest: blijf ontspannen. Vanuit een ontspannen lijf komt informatie veel makkelijker binnen dan in een gespannen lichaam. Wanneer je niet meer ontspannen kunt zijn bij bepaalde lesstof, mensen of taken doe je teveel je best. Wanneer je teveel je best doet, ben je niet meer op je best. Je best doen is uiterste wat je aankunt vanuit een ontspannen lichaam en geest.

Helaas had ik die kennis als kind niet. Ik wilde zo graag in het systeem passen, dat ik mijn eigenheid daarvoor opofferde. Want ja, wanneer je chronisch gespannen bent kun je niet echt jezelf zijn. Dan ben je alleen maar bezig met overleven.

Het systeem wil niet dat we echt ons zelf zijn, want dan luisteren we niet meer zo goed naar alles wat ze ons willen opleggen. Dat is waarom stress in deze maatschappij genormaliseerd is. Maar vergis je niet, stress is niet normaal. Stress hoort iets te zijn wat alleen in uitzonderlijke momenten voorkomt en daarna weer snel weggaat. Net als bij onze voorouders die op een Eland jaagden. Stress is de nummer één veroorzaker van mentale en fysieke klachten en aandoeningen. Het meest gevaarlijke is nog: mensen hebben helemaal niet door dat ze gespannen zijn. Dat had ik vroeger ook. Mijn coach zei tegen mij: ‘Ben je gespannen?’ Ik zei: ‘nee’, terwijl er hartstikke veel spanning in mijn lichaam zat. Ik dacht al dat ik ontspannen was, omdat mijn lichaam iets minder gespannen was dan normaal. Ik was niet goed in contact met mijn lichaam en voelde al die spanning in mijn lichaam niet eens. Dat is nog zoiets, hoe meer we gespannen zijn hoe meer we ons terugtrekken in ons hoofd. We willen de spanning niet voelen. En hoe meer we in ons hoofd zitten, hoe meer we gespannen raken. Het is een vicieuze cirkel.

Hoe doorbreek je zo’n vicieuze stress cirkel? Door genoeg momenten van ontspanning in te bouwen. Mij helpt om drie kwartier helemaal niks te doen. Dan voel ik mijn lichaam meer en meer ontspannen. Daarnaast ga ik soms bewust met mijn aandacht naar de spanning toe. Dat is ongemakkelijk, maar tegelijkertijd heel fijn. Ik begin te shaken en het begint te stromen. Vaak zit er verdriet of boosheid achter de spanning.

 Vraag eens aan je intuïtie: wat helpt mij om spanning los te laten?

Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf te bepalen: bij hoeveel drukte, taken en mensen kan ik nog ontspannen blijven? Meer dan dat is niet goed voor je. Wees daarin nou eens heel eerlijk naar jezelf. Je hoeft niet zoveel te werken als wat andere mensen doen. Binnen dit systeem kun jij een leven creëren wat (zoveel mogelijk) bij jou past. Beter relaxt met minder geld, dan gestrest met meer. Misschien weet je dat je minder zou willen werken, maar denk dat je van dat geld niet zou kunnen rondkomen. Hou de optie open dat dit wel kan. Wanneer jij het leven gaat creëren wat bij jou past, zal je geholpen worden. Je gidsen zullen zorgen dat je precies de juiste mensen op het juiste moment tegen. Vertrouw daarop.

Wees vooral niet hard naar jezelf wanneer je doorhebt dat je nog vaak gespannen bent. Het bewustzijn is de eerste stap. Het is helemaal oké om gespannen te zijn. Trap niet in de valkuil waar ik ben ingetrapt. Ga niet je best doen om te ontspannen 😊.Pas wanneer je de spanning accepteert kun je diep gaan ontspannen. En zelfs wanneer je de spanning niet kunt accepteren, weet dat het eigenlijk al geaccepteerd is. Je hogere zelf heeft het al geaccepteerd. Anders had het geen deel van je ervaring kunnen zijn.

Geduld is een schone zaak. Er zijn nog verschillende delen in mijn lichaam die nog meer mogen ontspannen. Soms ga ik er bewust naartoe, soms laat ik het even voor wat het is. Stapje voor stapje wordt het steeds meer ontspannen.

Ik wens je een hele ontspannen reis mooie ziel. En weet: je bent prachtig, met al je (ont)spanning😊.

Wil weten hoe jij meer kunt ontspannen? Ga erover in gesprek met je intuïtie. Zie hier hoe je dat doet

Behoefte aan wat stimulans om met je intuïtie in gesprek te gaan? Ik ondersteun je er graag bij neem hier contact op