Harte discipline

Discipline, een woord waar veel mensen een slechte relatie mee hebben. Discipline betekent dingen doen die je eigenlijk niet wil. Discipline betekent hard werken, bikkelen, heel veel yang.

Dat is een voorbeeld van harde discipline. Maar je hebt ook harte discipline, die je helpt om je hart/ intuïtie te volgen, ook als je hoofd daar niet zoveel zin in heeft.

Mijn harte discipline hielp mij vandaag om een eetmeditatie te doen, waardoor ik veel meer van mijn eten genoot. Mijn mind had hier geen zin en was liever meteen gaan eten. Mijn harte discipline helpt mij om te stoppen met mijn mobiel, als ik er geen inspiratie meer voor voel. Het brengt me naar het bos, wanneer ik moe ben. Harte discipline helpt mij dus om goed voor mezelf te zorgen en alleen te doen wat goed voelt.

Ook helpt harte discipline je om hartenwensen waar je maken, ook als dat niet makkelijk is. Wanneer je intuïtie zegt dat het de juiste tijd is om het gesprek met je baas aan te gaan en je daar weerstand voor voelt, heb je discipline nodig om dat toch te doen. Je intuïtie zal je nooit opdrachten geven die je niet aankunt. Het zal zorgen dat je uit je comfort zone gaat, maar niet zoveel dat je verlamd wordt door stress. Dus je kunt met gerust hart je hart blijven volgen.

Harde discipline was mezelf dwingen om mijn huiswerk af te maken, terwijl ik hoofdpijn had. Het was vroeg opstaan om te gaan hardlopen, terwijl mijn lichaam meer slaap nodig had. Met harde discipline zorg je niet goed voor jezelf, maar probeer je jouw ego te bevredigen. Mijn ego dacht dat het zich meer voldaan zou voelen, als ik mijn huiswerk af zou hebben en als ik drie keer per week zou hardlopen. Hetgeen niet het geval. Het ego is nooit lang tevreden, die wil altijd meer.

Wanneer je twijfelt of je vanuit harde of harte discipline handelt kun je jezelf de vraag stellen: helpt deze discipline mij om goed voor mezelf te zorgen? Of: helpt deze discipline mij om naar mijn intuïtie te luisteren? Wanneer het antwoord ja is, is het harte discpline. Is het antwoord nee, is het harde discipline.

Ik hoop dat je dingen wat duidelijker hebt gekregen op deze manier. Ik wens je veel harte discipline toe. Want harte discipline is pas echt lief zijn naar jezelf.