Laat toch slingeren die monkey mind

Hoe ga jij om met die altijd springerige monkey mind? In het dit artikel vertel ik je verschillende manieren hoe ik met mijn gedachten omga.

Allereerst wil ik toelichten hoe je gedachten het beste kunt zien. Gedachten zijn niet van ons. Het zijn gewoon energievelden die aan ons blijven plakken. Dit gebeurt omdat een deel van ons de gedachte gelooft. Een deel van ons identificeert zich zelfs met de gedachte. O wat stom dat ik zoiets denk. Wanneer we gedachten zouden zien als iets onpersoonlijks, zoals het ruisen van de wind, zouden we het er een stuk minder moeilijk mee hebben. Het is een misvatting dat we naar gedachten hoeven te luisteren. Dat we ze serieus moeten nemen. Toch kunnen we het er behoorlijk moeilijk mee hebben.

De monkey mind kan ons volledig in beslag nemen, omdat we ergens toch geloven dat we met al die gedachten iets moeten. Daarom ik deze quote van Eckhart Tolle heel bevrijdend: Your life doesn’t fall apart if you don’t think about it. Vaak hebben we dat idee wel, dat dingen behoorlijk mis gaan wanneer we niet denken. Maar hé iets is pas een probleem als je mind er een probleem van maakt. Dus zonder monkey mind zouden we sowieso een stuk minder problemen hebben. We zouden simpelweg de impulsen van onze intuïtie volgen. O wat lekker zou dat zijn.

Lachen naar gedachten

Nu kunnen we niet zomaar stoppen met denken. Hoe harder we de gedachten proberen weg te drukken, hoe sneller ze als een boomerang terugkaatsen.  Maar we kunnen de gedachten wel op een andere manier benaderen.

Een van die manieren is lachen. Lachen om de onzin die mijn gedachten nu weer produceren. Negatieve gedachten over mezelf, toekomst voorspellingen, to-do’s die ‘heel’ belangrijk zijn. Ik geef ze allemaal een liefdevolle glimlach. Ik zie de mind ook wel als een klein gekwetst kindje. Een kind dat zo wanhopig op zoek is naar liefde, dat zo graag wil bewijzen dat ze de moeite waard is en daarom zo hard haar best doet om het ‘juiste’ te doen.  Ach kindje je moest eens weten hoeveel liefde er in je zit. Je moest eens weten hoe het universum je draagt. Ik zeg: kindje dankjewel dat je zo je best voor me doet. Ik weet dat alles wat je denkt uit liefde is voor mij. Ik hou van je.

Negatieve gedachten voelen

Die zachtheid naar mezelf helpt me heel erg om minder met mijn gedachten in conflict te zijn. Nu vind ik dat bij negatieve gedachten wel extra lastig. Want die gedachten raken mij in mijn lichaam, ze roepen pijn op. Ik probeer dan met mijn aandacht naar die plek in mijn lichaam te gaan en het te voelen. Het aandacht geven aan de fysieke lichamelijke sensaties maakt dat de pijn minder word en vaak zelfs oplost. Daarbij stoppen de negatieve gedachten ook vanzelf.

Omgaan met to-do gedachten

Een ander deel van mijn gedachten gaan over plannen in de toekomst. Mijn mind wil heel graag dat ik de aan de juiste dingen prioriteit geef. Mijn mind wil namelijk graag productief zijn en daarmee liefde verdienen. Ik heb vaak gedachten als: kan ik nu beter eerst aan mijn eigen bedrijf werken of de was doen? Wat kan ik beter eerst doen: het uitstelklusje of datgene waar ik zin in heb? Ik kon me daar suf over piekeren. Tegenwoordig neem ik deze gedachten niet meer zo serieus. Ik observeer de gedachten en kijk wel wat er gebeurt. Ik zie welke kant mijn lichaam opgaat. Zo wordt de keuze vanzelf gemaakt, zonder dat mijn mind bewust het besluit neemt. Heel relaxend is dat. Dit doet beroep op mijn vertrouwen. Vertrouwen dat er precies het juiste gebeurt als ik de controle loslaat. Dat blijft lastig, dat geef ik toe. Ik betrap mezelf soms op negatieve gedachten als: had ik nu maar wat anders gedaan, dan was dit niet gebeurt. Maar hé, vertrouwen is een leerweg en ik ben goed op weg.

Zo zie je hoe je op verschillende manieren met gedachten om kunt gaan.

Intuïtie, hoe kan ik het beste met mijn monkey mind omgaan? Een mooie vraag om aan je intuïtie te stellen. Wil je de antwoorden met me delen? Stuur dan een mailtje naar: expeditie-intuitie@outlook.com. Ik hoor graag van je!