Met beide voeten op de aarde

Ik begeef mij al een tijdje op het spirituele pad. Als ik iets moet kiezen waar ik het meeste aan heb gehad is het sowieso leren aarden. Dit is iets wat ik echt heb moeten leren. Vooral in winkels was mijn gronding ver te zoeken. Al die kleuren, spullen, mensen, geluiden. Ik dacht vaak: hoe kunnen mensen in die overvloed aan prikkels vinden wat ze nodig hebben? Ook op treinstations had ik er last van. Je eigen ding doen in een overvloed aan prikkels, dat is waar ik lang moeite mee had. Daardoor had ik een slecht contact met mijn intuïtie. Doordat ik overprikkeld was kon ik moeilijk voelen wat goed voor mij was, laat staan ernaar handelen.

Waarom is dat gronden nu eigenlijk zo belangrijk? Het gronding chakra is als het ware het basis chakra. Wanneer dit goed geactiveerd is, kunnen de andere chakra’s ook beter hun werk doen. Vooral voor gevoelige mensen is het heel belangrijk dat dit chakra goed geactiveerd is. Gevoelige mensen krijgen namelijk veel informatie binnen van de bovenste chakra’s: kruin, derde oog en hart. Maar wanneer deze energieën niet via de aarde kunnen wegstromen zul je snel overprikkeld raken.

Vier jaar geleden kreeg ik mijn eerste les in aarden. We visualiseerden dat er wortels of ijzeren pinnen vanuit onze voeten naar beneden groeiden. Ik voelde meteen verschil. Ik voelde me steviger en kalmer. Na de les ging ik winkelen. Wauw, wat een verschil. Zo heerlijk om gegrond in een winkel te lopen. Ik was veel meer aanwezig in het moment. Ik kon zelfs de caissière goed aankijken en met aandacht dankjewel zeggen. Meestal was ik zo overprikkeld dat dit niet lukte.

Een tijdlang deed ik elke ochtend een gronding oefening. Wanneer ik de gronding weer kwijtraakte deed ik het opnieuw. Er zijn heel wat wortels vanuit het toilet op Vluchtelingenwerk (mijn toenmalige stage) naar beneden gegroeid. Toch wist ik dat het voor mij niet de beste oefening was. Regelmatig kon ik me er slecht op concentreren. Daardoor ben ik een tijd met gronden gestopt.

Afgelopen januari kreeg ik een reading bij de open dag van het Centrum van Intuïtieve ontwikkeling in Nijmegen. Een reader leest wat jouw intuïtie te vertellen heeft. Bij mij kwam naar voren dat ik meer gronding nodig had en dat ik die het makkelijkst kon krijgen door meer de natuur in te gaan. De reader kreeg een beeld van het bos met de opgaande zon door. Bij dit beeld voelde ik mijn bovenste chakra’s oplichten en ervoer ik veel liefde vanuit mijn hart. Daardoor wist ik dat zij echt mijn intuïtie had gelezen. Ik voelde een sterke motivatie om het advies van mijn intuïtie op te volgen. Ik ging elke dag wandelen in het bos met de aandacht bij mijn voeten. Af en toe ging ik op één been staan om te checken hoe gegrond ik was. Het is namelijk zo: hoe makkelijker je jouw evenwicht kunt bewaren, hoe beter je gegrond bent.

In februari ging ik dagelijks hardlopen met de aandacht bij mijn voeten. Zo zonder muziek, voelde ik mij meer connected met mezelf. In april stopte ik met hardlopen, aangezien ik merkte dat ik fietsen en wandelen veel leuker vond. Dat ging ik dan ook dagelijks doen. Ik stapte ’s ochtends meteen op de fiets om pas om 14.00 uur thuis te komen. Ik merkte dat ik het heel leuk vond om lang te fietsen en te wandelen en dit mij ook een lekker gegrond en blij gevoel gaf.

In mei was ik minder aan het gronden. Ik merkte dat ik in die periode veel minder lekker in mijn vel zat. Veel heftige emoties en stemmingswisselingen. Sinds juni ben ik met mijn vriend mee aan het gronden. We visualiseren dat er energie vanuit ons hoofd naar onze voeten stroomt, terwijl we de aandacht steeds in de bal van onze voeten houden. Om onze focus te behouden maken we een beweging van boven naar beneden. Wanneer ik dit rustig doe, voelt het ook echt alsof ik de energie naar beneden duw. Ik vind dit wel de beste oefening tot nu toe. Na de oefening voel ik vaak tintelingen in mijn voeten. Hoe meer tintelingen in je voeten, hoe makkelijker het is om daar op te concentreren. Ik voel deze tintelingen nu ook terwijl ik dit schrijf. Heel lekker.

Sinds een tijdje heb ik de edelsteen: Labradoriet ontdekt. Dit is een edelsteen die je beschermt tegen negatieve energieën. Het is een steen die het keel, hart en kruin chakra beschermt. Hoewel deze steen niet is bedoelt voor het gronding chakra, merk ik dat deze steen hier wel erg bij helpt. Toen ik gister in de edelstenen winkel was liep ik af en toe naar die steen toe wanneer ik weer overprikkeld dreigde te raken. Dat werkte echt snel joh, wow! Ik hoefde maar even aan de steen te voelen en mijn energie was alweer naar beneden gezakt. Ik heb hem meteen gekocht en meegenomen met het boodschappen doen. Even voelen voordat ik de supermarkt binnenging haha. Ik wist echt niet dat stenen zo’n sterk effect op me zouden hebben. Ik ga meer grondende stenen testen. Het schijnt dat je die het beste dicht bij je voeten kunt dragen, dus ik ga kijken voor een enkelbandje.

Zoals je merkt zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Voor jou om uit te zoeken op welke manier jij het makkelijkst grond. Zelf gebruik ik nog steeds verschillende manieren: springen, edelstenen, energie naar mijn voeten duwen en loopmeditatie.

Mooie vragen om aan je intuïtie te stellen zijn: is het goed voor mij om vaker te gronden? Welke manier(en) werken het best voor mij? Misschien ben je geïnspireerd door manieren uit het artikel, misschien ook niet. Onthoud dat alleen jouw intuïtie weet welke manier van gronden het beste bij jou past. Ik wens je een heerlijke aardende dag toe! Wie weet ga je wel voetjevrijen in de modder!