Verandering is een natuurlijk proces

Verandering dat is iets wat veel moeite kost. Waar je hard voor moet werken. Je moet jezelf doelen stellen en daar systematisch naartoe werken. Toch? Of kan het ook anders?

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met The lively Show podcast (zie link onderaan). Jess Lively zegt dat je mag relaxen en dat alles dan vanzelf naar je toekomt. Wanneer je relaxt bent, sta je open voor de impulsen van je intuïtie. Die impulsen zullen precies de juiste stappen zijn op dat moment. Op die manier ga je vooruit, zonder dat het veel moeite kost. Gewoon door te doen wat goed en plezierig voelt op dat moment.

Die zienswijze van Jess Lively, resoneert heel erg met mijn intuïtie. Ik ben elke keer weer diep geraakt als ik haar hierover hoor praten. Dit heeft er mee te maken dat relaxen altijd moeilijk voor mij is geweest. Mijn mind wilde altijd beter en sneller. Eerst met school, later in de spirituele wereld. Gedachten als: dat gronden had nu toch meer vanzelf moeten gaan, waarom ben ik nog zo vaak in gedachten, ik heb nog zoveel te helen; komen dan voorbij. Dan is er de neiging om heel hard te gaan werken, maar dat werkt niet. Zeker niet op spiritueel gebied.

Jess Lively vertelt mij dat ik in eerste instantie dingen mag doen omdat ze leuk zijn. Dingen die leuk voelen zijn een signaal van je intuïtie, die mag je volgen. Wanneer iets plezierig aanvoelt, is dat mijn intuïtie die mij een signaal stuurt. Ga dat doen.

Door de dingen te doen die mij plezier geven, komen er ook vanzelf de uitdagingen op mijn pad die me helpen om mijn zielslessen te leren. Die uitdagingen komen in een fijne omgeving, waar ik de rust en ruimte voel om te leren. De uitdagingen zijn leuk, niet als een blok aan mijn been. Wanneer je je gedwongen voelt om veel vooruit te gaan, omdat je anders bijvoorbeeld een bepaalde functie niet mag behouden of omdat je partner de relatie wil beëindigen, dan is er sprake van stress. Dat is geen fijne omgeving om in te leren. Op werk/ stage gebied ben ik wel eens in dat soort situaties terecht gekomen. Je gaat in een soort overlevingsstand. Steeds de angst om het ‘fout’ te doen. Ik bleef er onder het mom van: ik kan hier zoveel leren. Nee ik was te gespannen om te leren. Het kostte hartstikke veel energie. Het was gewoon niet meer leuk.

Ga dus niet te ver uit je comfort zone. Ga naar je stretch zone, niet naar je stresszone. Wanneer je naar de stretch zone gaat ga je naar dat randje net buiten je comfortzone. Het is exciting. Je hebt het gevoel dat je leeft, zonder dat het je teveel stress oplevert. De stress zone is een paar grote stappen buiten je comfortzone. Je voelt je gestrest en kunt niet van de uitdaging genieten. Dit is waar je niet terecht wilt komen. Vroeger had ik de neiging om mezelf steeds naar mijn stresszone te duwen, aangezien de mind zo snel vooruit wilde gaan. Maar ik kwam er niet sneller door vooruit. Het leverde vooral verdriet en teleurstelling op. Maar ik heb er een grote les door geleerd: de uitdagingen komen vanzelf op je pad, je hoeft niet je best te doen om de uitdagingen op te zoeken.

Je kunt je uitdagingen niet ontlopen. Hoe ver je ook reist, hoezeer je je ook afzondert, je uitdagingen zullen altijd weer op je pad komen. Net zolang tot je een bepaalde les geleerd hebt en toe bent aan de volgende. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niks leert wanneer je plezierige dingen doet. Het universum weet je te vinden haha.

Je kunt je ontwikkeling niet haasten. Misschien dat het nog een paar levens duurt voordat ik verlichting ‘bereik’. Mijn ziel heeft niet de makkelijkste weg gekozen en heeft nog heel wat te overwinnen. Maar dat is perfect. Het is mijn weg.

Ik mag mezelf complimentjes geven over wat er op een dag goed gaat. De verlichting zal komen, dat weet ik zeker. Hoeveel levens daar nog voor nodig zullen zijn maakt niet zoveel uit. Ik leer op mijn tempo. Ik doe wat ik kan. Het is helemaal goed zo.

Intuïtie, wat zijn prettige leeromgevingen voor mij? Intuïtie, mag ik tevreden zijn met waar ik nu sta? Mooie vragen om met je intuïtie over in gesprek te gaan.

Weten hoe je met intuïtie in gesprek gaat? Klik hier

Voor The lively Show podcast klik hier